Het ‘wel of niet’ automatische WordPress updates op je website doorvoeren is iets wat je bewust moet overwegen. WordPress is enorm populair en de eerste bouwsteen van vele websites wereldwijd. Ook zijn er inmiddels ruim 55.000 gratis en betaalde WordPress plug-ins beschikbaar voor individuele behoeftes. Hoe meer plug-ins je gebruikt, hoe vaker je een website moet bijwerken. Het is niet erg verstandig om veel plug-ins in je website te gebruiken zonder ervaring en voldoende achtergrondkennis:
- Er worden regelmatig websites gehackt door kwetsbaarheden in verouderde plug-ins, en met name extensies.
- Sommige plug-ins hebben een negatief effect op de performance van je site, dus ook op je resultaten in zoekmachines.
- Cross-plug-in incompatibiliteit, een plug-in die één van je bestaande plug-ins kapot maakt komt regelmatig voor.
Door de jaren hebben we heel wat websites aan de achterkant bekeken. Soms is het echt schrikbarend wat we tegenkomen. Eigenaren van e-commerce websites of betaalde community sites nemen soms echt grote risico’s. Bijvoorbeeld alleen al op het gebied van security. Zeker wanneer gratis en/of verouderde plug-ins in de website worden gebruikt die al lang niet meer worden geüpdatet of ondersteund.
Automatische WordPress updates uitzetten.
Naast het gebruik van risicovolle plug-ins waarschuwen we ook voor automatische WordPress updates. Het is redelijk makkelijk om te doen. Maar tegelijkertijd ook een grote valstrik. Zeker voor beginners en site eigenaren zonder voldoende achtergrondkennis. Hoezo dan? Je moet je website toch altijd zo up-to-date mogelijk houden? Dat klopt inderdaad. Maar er komt echt veel meer bij kijken. Zet automatisch WordPress updates uit als je een website beheert zonder achtergrondkennis. Er zijn professionals die je graag helpen bij het veilig doorvoeren van updates.
Wat kan er misgaan bij WordPress updates?
- Een update blijft bijvoorbeeld hangen en de voorkant van je website is niet meer zichtbaar. Niet iedereen weet hoe je dit oplost.
- Wellicht is een plug-in niet compatible met de PHP-versie op je server en werken bepaalde zaken op je site ineens niet meer.
- Je website gaat ineens opvallend traag lopen. Dan moet je wel weten waar je het probleem moet oplossen.
- Door (automatische) WordPress updates kan een andere plugin ineens stoppen met functioneren.
- Je template wordt wellicht niet (meer) geüpdatet of veroorzaakt conflicten met plug-ins die je zojuist hebt geüpdatet.
- Het niet meer werken van een plug-in heeft mogelijk ook financiële gevolgen waar je niet op hebt gerekend.
Updates in de praktijk
Updates van WordPress plug-ins, extensies en templates worden zelden gelijktijdig doorgevoerd. Een update van de een veroorzaakt soms weer een probleem bij de ander. WordPress kondigt (behalve security updates) grotere updates tijdig aan. Developers van andere ‘gerenommeerde’ plug-ins houden daar rekening mee. Maar, in de praktijk blijkt dat het niet allemaal even vlekkeloos verloopt.
WordPress is dagen, soms weken, flink aan het debuggen na een grote update. Dit is het gevolg van feedback uit de wererldwijde WordPress community. Plug-in developers moeten hier uiteraard ook op anticiperen. Vaak ook weer op elkaar. Aanpassen, debuggen en testen. Het gebeurt aan de lopende band.
Ook Themedutch heeft hier regelmatig mee te maken. Het up-to-date houden van onze eigen collectie WordPress templates- en plug-ins, maar ook de websites van onze klanten. Wij installeren updates ook niet altijd meteen. We houden de ontwikkelingen rondom updates van gerenommeerde aanbieders nauwlettend in de gaten.
Alternatief voor automatische WordPress updates?
Ben je zelf geen ervaren webdesigner en/of webdeveloper? Laat dan het up-to-date houden van je WordPress website over aan de professional. Het kost misschien een paar honderd euro of meer per jaar, maar je hebt wel rust. In veel gevallen is een website al lang geen online visitekaartje meer, maar de kapstok van een bedrijf. Zeker bij e-commerce websites en community websites is de juiste én up-to-date software van essentieel belang.
Gratis software is leuk, maar lang niet altijd goed of veilig. Ben jij eigenaar van een website, geen ervaren developer? En, voer je zelf automatische WordPress updates door? Ben dan bewust van de risico’s die je wellicht loopt. De kosten om een website weer op de rit te laten krijgen zijn vaak vele malen hoger dan het uitbesteden van regulier onderhoud.
Er zijn webbureaus die redelijke tarieven hanteren voor het onderhoud en up-to-date houden van je WordPress website. Ze weten ook wanneer je een update wel of niet moet uitvoeren. Heb je vragen of wil je meer informatie. Bel ons gerust of maak gebruik van het contactformulier op onze website.