Het bekendste CMS systeem WordPress weet natuurlijk ook dat de user experience in websites steeds belangrijker wordt. Gutenberg is hierop het antwoord. Bezoekers van websites zijn meer en meer visueel ingesteld en willen beleving. De opbouw en styling van de content in je website vergroot de kans op nieuwe klanten. Welke zaken moeten direct in het oog springen om de aandacht van je bezoekers en doelgroep vast te houden.
WordPress is een van de beste en populairste CMS-systemen ter wereld. Maar echt inspelen op de user experience deed WordPress tot nu toe nog niet echt. Ontwikkelaars van WordPress templates en plug-ins wereldwijd hebben hier handig gebruik van gemaakt. Zij hebben wel ingespeeld op de behoefte vanuit de community en shortcode editors en pagebuilders ontwikkeld. Ook andere platforms zoals Wix en Squarespace zijn met front-end editors op de markt gekomen.
Gutenberg, de front-end editor voor WordPress
Is de visuele Gutenberg WordPress editor straks een geduchte concurrent? Dat is nu nog niet te zeggen. De Gutenberg plug-in staat natuurlijk nog in de kinderschoenen, maar is inmiddels wel al te downloaden. Het doel is dat Geutenberg straks wordt toegevoegd aan de WordPress core vanaf versie 5.0. Uiteindelijk moet dit een standaardfunctie van WordPress zelf worden.
Wat zijn de voordelen van Gutenberg?
- Een voordeel is dat in de toekomst wellicht geen extra editor plug-in meer nodig is in je website. Je mag ervan uit gaan dat straks de code goed en schoon is en werkt in de belangrijkste browsers. De community is volop bezig met testen en debuggen.
- De Gutenberg WordPress editor is voor ontwikkelaars makkelijk te installeren. Het is overigens wel een grote verandering. Er wordt gekeken naar manieren om ervoor te zorgen dat bestaande functionaliteit zoals shortcodes en metaboxen blijven werken.
- Volgens WordPress worden thema- en plug-inontwikkelaars in staat gesteld om zo probleemloos mogelijk over te stappen. Gebruikers worden voorzien van een meer visuele ervaring, gebruikmakend van gereedschappen die door de core van WordPress wordt ondersteund.
- Met Gutenberg wordt WordPress ook intuïtiever voor nieuwe gebruikers. Het wordt dus makkelijker voor een grotere groep gebruikers om een website mooi op te maken aan de voorkant zonder extra plug-ins te installeren.
Heeft de Gutenberg WordPress editor ook nadelen?
- Het is redelijk makkelijk om nieuwe blog posts te maken met de huidige Gutenberg plug-in. Je kunt erop klikken en tekstblokken voorzien van diverse blokken. Hiermee maak je je tekstuele en grafisch opmaak, zoals headers, tekst, fotogalleries, quotes enz. De blokken zijn eenvoudig toe te voegen, maar moeilijker te verwijderen. Je moet namelijk (nog) naar de html-versie switchen om de code van de blokken te verwijderen. Dit kan tricky zijn.
- In de huidige vorm kan de Gutenberg WordPress editor tegenvallen als je plugins zoals Page Builder gebruikt. De gebruikte icoontjes kunnen verwarrend werken. Je kunt ook geen shortcodes of afbeeldingen meer toevoegen aan alinea’s. Daarvoor moet je een Shortcode Block gaan gebruiken. Bestaande content met shortcodes blijven wel gewoon werken.
De ontwikkelingen rondom Gutenberg
Themedutch houdt uiteraard de ontwikkelingen rondom de Gutenberg WordPress editor nauwlettend in de gaten. Ook wij gaan hier rekening mee houden bij de ontwikkeling van nieuwe Themedutch WordPress producten en de reeds bestaande Themedutch producten die verkrijgbaar zijn. Heb je vragen over WordPress, neem gerust contact met ons op!